Mahjong Solitaire-vejledning

Mahjong, Skildpadde-layoutet

I denne vejledning vil vi forsøge at løse et Mahjong spil trin for trin. Desværre ville hele spillet være for langt, så vi vil kunne kigge nærmere på de første 10 trin. Dette skulle gerne introducere en nybegynder til trækkene og den grundlæggende strategi.

Selvstudium

Mahjong Solitaire-vejledning, trin 1

Sådan ser en bunke brikker til Mahjong ud indledningsvist. Dette pyramidelignende layout kaldes "Skildpadden" på grund af de synlige ben og hale samt pyramidens ligheder med skildpaddens skjold. Der er mange Mahjong-layouts, men Skildpadden er den mest populære og findes som standardlayout i de fleste Mahjong Solitaire-spil.

En god strategi til at starte med er at fjerne brikkerne fra pyramidens top og for enden af Skildpaddens ben, hale og hoved. Ved at fjerne disse brikker gøres mange andre brikker tilgængelige. Her er vi heldige, fordi vi ser en Grøn Drage-brik øverst på Skildpaddens skjold og for enden af dens hale. Disse to brikker er markeret med rødt. Der er også to andre brikker med Grønne Drager markeret med blåt. Disse kan dog ikke fjernes, fordi de er blokeret på venstre og højre side af andre brikker. Derfor vil vi fjerne de to brikker med Grønne Drager, som er markeret med røde cirkler, i vores første træk.

Mahjong Solitaire-vejledning, trin 2

Ved at fjerne Grøn Drage-brikken fra Skildpaddens ende af halen gøres en Syd-brik (markeret med en rød cirkel) tilgængelig til at blive fjernet. Vi vil matche den med en anden Syd-brik markeret med en rød cirkel. Hvorfor ikke den, som er markeret med blåt? Det er fordi, hvis vi fjerner brikken med en blå cirkel omkring, vil det ikke gøre nogle af de andre brikker tilgængelige. Dog ved at fjerne brikken markeret med en rød cirkel vil det gøre Skrifttegn 8-brikken tilgængelig. Den fjerde Syd-brik er også synlig på pladen, markeret med en lilla cirkel. Denne brik er midlertidigt ikke tilgængelig for fjernelse, fordi den er fanget mellem Nord-brikken og Bambus 6-brikken.

Mahjong Solitaire-vejledning, trin 3

Nu er der fire matchende brikker tilgængelig: fire Skrifttegn 2-brikker kan fjernes på én gang. Når end du ser en situation, hvor fire matchende brikker kan fjernes, kan du fjerne dem uden tøven. Hvis du kun har to eller tre matchende brikker tilgængelig, bør du altid tænke dig godt om, hvilke brikker du vil fjerne først, for hvis du fjerner brikker i den forkerte rækkefølge, kan du risikere at blive fanget. Hvis du derimod har fire brikker tilgængelig, så har rækkefølgen ingen betydning, for de vil alle forsvinde på samme tid.

Mahjong Solitaire-vejledning, trin 4

Her kan vi se fire Cirkel 4-brikker. To af dem, som er markeret med blå cirkler, er utilgængelige, fordi de er blokeret på begge sider. Dog er de to markeret med rødt tilgængelige, fordi intet blokerer dem på venstre side. Vi skal huske på, at det er godt at starte med at fjerne Skildpaddens hoved. Derfor fjerner vi de to Cirkel 4-brikker markeret med røde cirkler.

Mahjong Solitaire-vejledning, trin 5

Vores næste træk er at fjerne de to Bambus 4-brikker fra Skildpaddens ben. At fjerne brikker fra de mest langstrakte rækker er altid en god strategi. Det er fordi, jo længere en række er, desto større er chancerne for, at nogle brikker vil blive blokeret inden i den.

Mahjong Solitaire-vejledning, trin 6

Igen har vi fire matchende brikker tilgængelige til at blive fjernet. Denne gang er disse fire Cirkel 3-brikker markeret på billedet med røde cirkler. Som nævnt før når alle fire brikker er tilgængelige for fjernelse, er det sikkert at gøre det, for du kan ikke bære dig forkert ad med rækkefølgen for fjernelse. Det er derfor, vi fjerner alle fire Cirkel 3-brikker med det samme.

Mahjong Solitaire-vejledning, trin 7

Vi kan se tre Skrifttegn 1-brikker på spillepladen. En af dem – den i en blå cirkel – er utilgængelig og låst i nederste række. To andre Skrifttegn 1-brikker er i øverste række, og den fjerde er ude af syne, formentlig et sted under Skildpaddens skjold. I sådan en situation vil fjernelse af to tilgængelige Skrifttegn 1-brikker måske være en god idé, fordi de blokerer en masse brikker inden i en af de mest langstrakte række. At skille lange rækker ad bør være en af hovedprioriteterne i løbet af spillet.

Mahjong Solitaire-vejledning, trin 8

Nu kan vi se fire Skrifttegn 3-brikker på spillepladen. To er utilgængelige, og de andre to, som er markeret med røde cirkler, kan fjernes. Vi kan se, at der er to Skrifttegn 3-brikker ved siden af hinanden: markeret med blåt og rødt. Dette er en risikabel situation, for når to matchende brikker er ved siden af hinanden, så er risikoen for at blive fanget meget stor. Dette kan ske, hvis vi fjerner de andre to brikker, som ikke er ved siden af hinanden. Derefter for at fjerne de to ved siden af hinanden skal du fjerne alle brikker på venstre side og alle brikker på højre side af dem. Og dette vil nogle gange muligvis være svært eller helt umuligt.

Mahjong Solitaire-vejledning, trin 9

Som et sidste træk i denne vejledning vil vi beslutte os for, hvilken af Skrifttegn 7-brikkerne vi vil fjerne. Bemærk, at den med en lilla cirkel omkring er utilgængelig. Af de resterende tre er der en i toppen af bunken, en i det nederste lag og en (markeret med en blå cirkel) et sted i midten. Vi vil vælge de to brikker markeret med røde cirkler. Hvorfor? Brikken øverst er essentiel og bør fjernes hurtigt, for ved at reducere the øverste lag giver det os mulighed for at tilgå en masse skjulte brikker nedenunder. Brikken i det nederste lag gør en anden brik tilgængelig: Vintersæson-brikken. På den anden side vil brikken markeret med en blå cirkel ikke gøre nogen brikker tilgængelige straks efter dets fjernelse. Brikken, der skjult under den, vil først blive tilgængelig, når de tre brikker til venstre for den er fjernet. Derfor virker sandsynligheden for øjeblikkelig gevinst til at være meget højere, hvis vi fjerner de to brikker markeret med rødt.

Mahjong Solitaire-vejledning, trin 10

Dette er det sidste trin i vores vejledning. Hvilket træk bør vi tage som det næste? En mulighed er at fjerne de to Cirkel 8-brikker: en er øverst i bunken, og den anden er langt til venstre og blokerer en meget lang række af brikker. En andet muligt træk er at fjerne Krysantemum- og Bambus-brikker eller de to Skrifttegn 8-brikker, fordi det vil hjælpe med at skille toppen af pyramiden ad. Der er også andre mulige træk. For eksempel kan vi fjerne Bambus 3-brikker, Cirkel 1-brikker, Forårssæson- og Vintersæson-brikkerne eller Cirkel 9-brikkerne. Disse er dog formentlig ikke så gode som de træk, der blev nævnt tidligere. Kan du spotte et andet muligt træk?

Yderligere information

På Wikihow kan du læse mere om, hvordan du spiller Mahjong Solitaire (på engelsk).

Som alternativ kan du se en video på YouTube: