Traditionelt Mahjong

Folk der spiller traditionelt Mahjong

Hjemmesiden du besøger indeholder Mahjong Solitaire, som er en version af Mahjong, der kan spilles af en enkelt spiller. Dette spil stammer dog fra et ældgammelt kinesisk spil, der almindeligvis spilles af fire spillere. Spillet minder om Rommy, men i stedet for kort spilles det med 144 brikker, der ligner dominobrikker. Modsat domino og ligesom med kort så er brikkerne i Mahjong opdelt i kulører og nogle andre grupper: drager, vinde, blomster og årstider. Traditionelt Mahjong kan spilles som ren fornøjelse eller som form for gambling. Spillebrikkerne kan også spå ligesom tarotkort.

Spillet er populært over hele verden, og der er mange lande, hvor der afholdes turneringer i Mahjong. Hvert land har sine egne regler, så der spilles forskelligt afhængigt af, om det er i Kina, Japan, Storbritannien, USA osv.

For at starte spillet skal spillerne have to almindelige terninger (med seks sider), og valgfrit kan de også have brikholdere til hver spiller, så spillerne ikke ser hinandens brikker. Som nævnt ovenfor er spillebrikkerne inddelt i kulører og andre grupper. En af grupperne består af fire Vinde: Østenvind, Vestenvind, Nordenvind og Søndenvind. I begyndelsen af spillet skal fire brikker med vinde gøres klar, og hver spiller trækker en af dem. Spilleren, der fik brikken med Østenvinden, vælger, hvor denne vil sidde ved bordet. Personen, der trak brikken med Vestenvinden, skal sidde på modsatte side af bordet, og spillerne med brikkerne Søndenvind og Nordenvind sidder henholdsvis til højre og venstre for personen, der har Østenvinden. Dette kan måske virke forvirrende, fordi det afviger fra placeringen af de geografiske retninger i forhold til hinanden. Spilleren, der har Øst-brikken, er privilegeret under spillet. Dog rykker udpegningen af Østenvinden mod uret efter hver runde, og den tidligere Syd-spiller bliver til Øst-spiller. Spillet kan ikke afsluttes, før alle spillere har haft muligheden for at være Øst-spiller mindst én gang – i modsat fald ville det ikke var retfærdigt.

Når spillerne har taget plads, blandes brikkerne, og hver spiller trækker 36 brikker og bruger dem til at bygge en mur, der er 18 brikker lang og 2 brikker høj. Disse mure forbindes derefter for at danne en firkantet mur, også kaldet Den Kinesiske Mur. Derefter ruller Øst-spilleren terningen for at afgøre, hvem af spillerne der skal bryde muren. Denne person kaster terningen igen for til gengæld at afgøre, hvor bruddet i muren skal ske og fjerner to brikker fra dette sted, som placeres på muren i nærheden. Muren er derved delvist skilt ad ved opståen af det nyskabte huld, og hver spiller modtager 13 brikker, undtagen Øst-spilleren som modtager 14 brikker. Hvis en spiller har en hvilken som helst af årstid- eller blomsterbrikkerne, placerer de med det samme disse brikker foran sig og tager det samme antal brikker fra muren.

Spillerne udskifter kontinuerligt deres brikker ved at sætte dem på bordet og trække fra bunken efterladt af de andre spillere eller fra muren. De nøjagtige regler for, hvordan dette præcis foregår, er komplicerede, og du kan læse mere om dem på Wikipedia eller på hjemmesiden for Mahjong Danmark.

Spillets formål er at samle en kombination af par, trillinger eller firlinger af identiske brikker eller samme kulør i træk. Den spiller, der først lykkes med det, siger "Mahjong!" og runden er slut. Derefter udregnes pointene, og der scores point efter kombinationer af brikker. For eksempel giver tre eller fire identiske brikker eller en sekvens af tre brikker af samme kulør et bestemt antal point. Spilleren, som sagde "Mahjong" får fra hver spiller dét antal point, som denne opnåede for sine kombinationer. Alle andre spillere betaler de resterende spillere differencen i deres score, undtagen Øst-spilleren, der altid betaler og modtager en fordobling af antallene.

Videovejledning

Her kan du se en hurtig guide til, hvordan man spiller traditionelt Mahjong (på engelsk):

Her kan du se en lidt længere videovejledning:

Og her kan du se, hvordan professionelle spillere spiller:

Kan jeg spille Mahjong online?

Ja. Nogle organisationer tilbyder online spil. Desværre er det ikke let at finde dem, for når du indtaster "Mahjong" på Google, får du resultater stort set kun om Mahjong Solitaire. Det er måske bedre at søge efter "Mah jongg" i stedet for. Under alle omstændigheder er der her nogle links, der burde hjælpe dig til at begynde dit online eventyr med traditionelt Mahjong (desværre henviser de fleste af dem til hjemmesider på engelsk):

Kan jeg spille Mahjong i egen person?

Ja. Du skal bare et passende online fællesskab. For eksempel kan du kigge i fora, hvor du kan finde folk, som har lyst til at mødes og spille. Her er nogle links, der kan være hjælpsomme:

Held og lykke!